Vásári bábjáték a Budapest Bábszínház műsorán

A Batu-tá kalandjait, amely célja szerint más kultúrából érkező emberek iránt érzékenyít, Barna Zsomborral a főszerepben Kovács Géza írta és rendezte.

Barna Zsombor elmondása szerint elkötelezett a vásári bábjáték műfaja iránt: végzős főiskolásként találta meg Vitéz László karaktere, és a vásári bábjáték legendás alakját azóta is gyakran ölti magára. Vitéz Lászlónak ugyanakkor nem csupán magyar „unokatestvére” van, Paprika Jancsi személyében, de kiterjedt rokonsággal bír, Európa szerte játszanak a bábjátékosok hasonló figurákat. Így merült fel az ötlet, miért ne lehetne Vitéz Lászlónak egy afrikai unokatestvére is: Batu-tá.

edv_2893.jpgBarna Zsombor és Batu-tá (fotók: Éder Vera)

A történet szerint Batu-tá útra kel Afrikából, hogy szerencsét próbáljon, mert a falujában kiszáradtak a kutak. Áthajózik a tengeren túlra, hogy pénzt keressen, amiből vizet vehet a falunak, és természetesen semmi sem úgy történik, ahogy azt Batu-tá elképzelte.

Naiv, jószándékú figura, aki mindenre rácsodálkozik. Ugyanaz a működési elve, mint Vitéz Lászlónak, tulajdonképpen saját magának teremt igazságot, megcsinálja a szerencséjét, talpraesett kis fickó” – mondta Barna Zsombor.

Az előadás egyik legfontosabb célkitűzése, hogy felkeltse az empátiát egy másik kultúrából érkező ember iránt.

A több paravánsíkon játszódó előadás technikailag nagy kihívás az előadó számára. Kovács Géza író, rendező segítette a fiatal színész munkáját. A darab zenei kísérete is meghatározó: Teszárek Csaba különleges hangszerekkel, hanghatásokkal varázsolja Afrika hangulatát a Kemény Henrik Terembe, humoros dalszövegek és vidám dalok kísérik végig az előadást. A látványért Majoros Gyula felel.

edv_2566.jpgBatu-tá kalandjai

A darabot 3 éves kortól ajánlják az alkotók. Az előadás legközelebb november 18-án délelőtt fél 11-től, illetve december 4-én és 5-én délelőtt 10 órai kezdettel látható a Budapest Bábszínház Kemény Henrik termében.

(Forrás: Budapest Bábszínház)

Kapcsolódó cikkek

Ascher Tamás és Szikszai Rémusz is rendezni fog a Budapest Bábszínházban
Shakespeare A vihar című darabja a Budapest Bábszínházban

süti beállítások módosítása