„Ha sokáig mondogatják, hogy hülye vagy, a végén te is elhiszed”

Egri Kati színésznő a mássághoz való viszonyunkról és a tolerancia hiányáról is beszélt a Librariusnak.

Kussoljál! Idegenek ne pofázzanak bele! Ez Bajorország!” Így szól rá Georg (Dévai Balázs), a polgármester mindenese a bevándorlóra Martin Sperr Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabjában, amelyet a Nemzeti Színház után másodikként a Jászai Mari Színház tűzött műsorra. Guelmino Sándor mostani rendezése abba a sorba illeszkedik, amelyet tavaly kezdtek a tatabányaiak A mi osztályunk előadásával, ahogy a rendező fogalmaz, azért, „hogy minden évadban legyenek olyan bemutatóink, amelyek húsbavágó, aktuális kérdésekről szólnak”. Egri Kati Babarát, egy napszámosnőt alakít a tatabányai előadásban.

egri_kati_prokl_violetta.jpgBakonyi Csilla, Egri Kati (elöl) és Lass Bea az előadásban (fotók: Prokl Violetta)

A felütésben jelzett Bajorország és az eredeti műben szereplő második világháború utáni éra akár behelyettesíthető lehet a mai magyar viszonyokkal? – teszi fel a kérdést a riporter. „A darab ráerősít a jelenkori problémákra. Szerintem nem lenne baj, ha befogadnánk embereket, de megvan a veszélye annak, hogy ha egy idegen nem tud mit kezdeni ezzel a kultúrával, akkor tönkreteheti. Én a mai napig nyitott vagyok mindenre és mindenkire, hisz vannak olyan emberek, akik nálunk telepedtek le és kiemelkedőt alkottak, alkotnak” – hangzik a színésznő válasza.

A darabnak van egy meleg szereplője, így a homoszexualitással szembeni társadalmi szintű ellenérzés is szóba kerül. „Tahi alig 30 kilométerre van Budapesttől, de ha beülök a helyi kocsmába, ott a mai napig elítélik a melegeket, buziznak. De a művészkollégáim közül is ismerek olyanokat, akik a családjuknak sem merik bevallani a másságukat. Pedig ha valaki valamiben tehetséges, akkor kit izgat, mihez vonzódik? Nemileg, vallásilag, nemzetiségileg teljesen lényegtelen, hova tartozik” – vallja.

Ha sokáig mondogatják, hogy hülye vagy, a végén te is elhiszed. Bár ha mégse vagy teljesen hülye, akkor azért elgondolkodsz rajta. Mindenesetre egy zárt közösség egymást is hülyíti” – mondja korábban.

egri_2.jpgLass Bea, Egri Kati és Bakonyi Csilla

Úgy érzi, nem sokat tanultunk a múltunkból: „Hányszor jut az ember eszébe, hogy „megölöm!”, amikor valami igazságtalanságot követnek el vele szemben. Indulatunkban sok mindent mondunk, de nem tudnánk tettekre váltani a szavakat. Ahhoz valami zsigeri gyűlöletnek kell bennünk lenni. És most, a 21. században azt látjuk, hogy máig nem tűnt el a világból ez a szélsőséges, intoleráns gondolkodásmód, aminek az írmagját is ki kellett volna irtani. És ha ez már nem is hitlerizmus, de ugyanúgy jelen van, és mérgezi a hétköznapjainkat”.

A teljes interjú, amit Wolf Géza készített, itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

„Nem andalítani akarunk, hanem felrázni” – Interjú Guelmino Sándorral

süti beállítások módosítása