New Yorkban mutatják be a Recirquel produkcióját

A kortárs előadó-művészet fellegvárában lesz látható a magyar újcirkusz társulat Non Solus című előadása.

A progresszív művészeti alkotások fellegvára, a New York-i Brooklyn Academy of Music (BAM) kulturális központ mutatja be a Recirquel Újcirkusz Társulat Non Solus című produkcióját. A BAM színpadán formabontó előadásával a Recirquel olyan előadóművészek nyomdokaiba lép, mint a világ egyik legkiemelkedőbb balett-táncosaként emlegetett Baryshnikov, vagy a világhírű Pina Bausch. Az emberi létezés alapvető mérföldkövein átívelő, a cirkuszművészetet a tánccal ötvöző, minimalista darabot február 14. és 16. között tekintheti meg a New York-i publikum.

pozsonyi_roland_non_solus_1280px_01_69.jpgNon Solus (fotó: Pozsonyi Roland)

Elsőként léphet fel magyar társulat a New York-i Brooklyn Academy of Music kulturális összművészeti központban. A Recirquel Non Solus című előadását a több mint 150 éves múltra visszatekintő, a kortárs avantgarde alkotások világának vezető intézményében mutatják be. A Recirquel a BAM színpadára lépve olyan társulatokat és művészeket követve kerül a világ előadó-művészeti élvonalába, mint a szentpétervári Mariinszkij Színház balettkara, a világ legnagyobb balett-táncosaként emlegetett Baryshnikov, vagy a világhírű német Wuppertali Táncszínház megalapítója, Pina Bausch.

A Magyarországon 2015-ben debütált Non Solus két ember egymásra találásának története, akik útjukon az emberi létezés alapvető mérföldkövei, a születés és az elmúlás között bejárják a képzelet világainak legbenső mélységeit. A Vági Bence művészeti vezető által rendezett produkció szavak nélkül, a testek kifejező erejét mesterfokon használva arra keresi a választ, hogyan keletkezett az élet, milyen pozíciót foglal el test és lélek, egyáltalán: hogyan élhető az élet? Illés Renátó artista és Zsíros Gábor táncművész kétszemélyes előadása, műfaji határokon átívelő produkció, tánc és cirkusz különleges találkozása: a Vági Bence által létrehozott, új előadóművészeti műfaj, a ’cirque danse’ alapműve. A táncos és akrobatikus elemek tökéletes összhangban és pontossággal kivitelezett kombinációi vezetik be a nézőt egy olyan ősi világba, ahol a vizuális síkon túl zenei kontrasztok erősítik a dramaturgiát.

solus.jpg„Noha három éve debütált a Non Solus, úgy érezzük, a New-York-i bemutatóra érik meg igazán ez a produkció. Rengeteg próbán vagyunk túl az elmúlt két-három hónapban, minden részletet tökéletes alapossággal dolgoztunk ki, ami egy kétszemélyes darabnál elengedhetetlen” – mondta Vági Bence. A Recirquel alapító-művészeti vezetője hozzátette, meg szeretnék mutatni, hogy a cirkuszművészettel is el lehet jutni az önkifejezés olyan mélységeibe, mint a tánccal. Vági szerint a Non Solus egy igazi „slow piece”:. „Mint egy meditáció: kikapcsol, és „csak” lélegzik.”

            (Non Solus - fotó: Réthey-Prikkel Tamás)

A dramaturgia, a látvány és a zene által sugallt szakralitás végigkíséri a darabot. A látvány Iványi Árpád díszletének köszönhetően egyszerre sokatmondó és szerény, amely olykor maga kommunikál a nézővel. A darab hangzásvilága Bach műremekeit elektronikus zenével összekomponálva, és Fassang László kortárs orgonáján lejátszott futamokkal kísérve válik igazán misztikussá.

A formabontó előadást 2019. ebruár 14. és 16. között tekintheti meg az amerikai közönség a Brooklyn Carrol Garens nevű negyedben található BAM-ban. Ez egyben a Recirquel első bemutatkozása az USA-ban.

A Recirquel Újcirkusz Társulatról

A Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat egész estés nagyszínpadi produkciói – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus, My Land – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak, fesztiválok rendszeres fellépője, Franciaországtól az Egyesült Királyságon, Hollandián, Kolumbián, Kanadán át Chiléig.

A társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta 300-nál is több előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.

pozsonyi_roland_non_solus_1280px_01_80_2.jpgNon Solus (fotó: Pozsonyi Roland)

A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz, mint művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg: a társulat olyan egész estés nagyszínpadi produkciókat hoz létre, melyekben a műhöz szerzett zene és a megálmodott látványvilág a cirkuszművészetet egy modern, absztrakt tartalmakat is kifejezni képes mozgásművészetté alakítja át.

(Forrás: Recirquel Újcirkusz Társulat)

süti beállítások módosítása