Miért nem foglalkozik a holokauszttal az első magyar zsidó színház

Borgula András, az önmagát zsidó színházként meghatározó Gólem Színház vezetője többek között ezt is elmondta a Szinhaz.net-en készült interjúban.

Borgula András a színház legutóbbi bemutatójának alapanyagára egy New York-i könyvesboltban lelt rá. Ennek kapcsán kerül szóba az interjúban, hogy Európában nem találni zsidókról szóló drámát holokauszt nélkül, márpedig a színházvezető-rendező nem véletlenül nem olyat keresett. „Amikor tizenöt évvel ezelőtt megalapítottuk a színházat, már az elején deklaráltuk, hogy mi nem foglalkozunk a holokauszttal, mert ugyan a zsidókkal történt, de nem zsidó belügy, hanem nemzeti tragédia” – mondja erről Borgula, hozzátéve – „pénzügyi  forrásokat a megvalósításhoz vagy színdarabokat találni a holokausztról lényegesen könnyebb, mint „zsidókról” beszélni csak úgy”.

borgula_rev.jpgBorgula András (fotó: Reviczky Zsolt)

Arról is elmondta a véleményét, milyen káros következménye lehet annak, ha a zsidóságról szinte kizárólag holokauszt történeteken keresztül kapunk képet: „ha egy közösség áldozatként van bemutatva, áldozatként van kezelve, és ő ezt a szerepet el is fogadja – hiszen rengeteg előny jár vele, többek között anyagi előny  is –, akkor olyan pozícióba helyezi magát, ahonnan soha többé nem fog tudni egészségesen kommunikálni a többségi társadalommal: mindenért hálálkodik majd, megköszöni, hogy nyithatott egy újabb holokauszt-múzeumot, stb”.

Ezzel szemben a Gólem Színház a zsidó emberek sokféleségét akarja megmutatni szerethető vagy akár kifejezetten ellenszenves zsidó karaktereken keresztül. „Merthogy ez is hiányzik az utóbbi 70 év drámáiból, pedig mi, zsidók is ugyanolyan sokfélék vagyunk, mint bárki más” – fogalmaz Borgula András az interjúban. 

Gócza Anita az interjúban arra is rákérdez, mi az a sajátos zsidó szemszög, ahonnan ők néznek a történetekre. „Gondolj bele, legtöbbször milyen témát mutat meg Mohácsi, ha zsidó szereplő van: a holokausztot. Neki az a fontos ebben a nemzeti tragédiában, hogy őszintén nézzünk szembe azzal, milyen ocsmányul viselkedtek sokan magyar embertársaikkal. Én meg mint Gólem Színház azt mondom, hogy ezer történetünkből csak egy a holokauszt, és nekünk a mai dilemmákat kell megmutatnunk”.

Az eredeti interjúból az is kiderül, Borgula András saját tapasztalata szerint mi a leglényegesebb szemléletbeli különbség egy magyarországi és egy izraeli iskola között, milyen lelkiismereti kérdést vetett fel és milyen gyakorlati hátrányokkal járt számukra a lehetőség, hogy új játszóhelyük lesz a Csányi utcában, illetve milyen színházat terveznek a helyre.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Borgula András: „Az antiszemitizmushoz nem kellenek zsidók”
Most bárki lehet zsidó – az sem akadály, ha már most is az
„Sokan gondolják, hogy zsidók játszanak benne zsidóknak, zsidóul beszélve”
„A színház halála a politikai korrektség” – Interjú Borgula Andrással

süti beállítások módosítása