Szeret…lek - Hoppart*

Nem is tudom, mikor jártam utoljára az akkor még valószínűleg csak moziként működő Szikrában (de kb még a 12 majmot adhatták), így az első este rácsodálkozása a felújított hely miatt volt.  Az „alternatív szórakoztató és kulturális központ” nagyon korrekt kis helyre sikeredett: már a büfé (kávézó) és az LCD-n futó Chelsea-MU meccs mellett elhaladva konstatáltuk, hogy ide érdemes visszajönni, de a nagyterem volt az, amiről leesett az állam. A húszas években nyílt mozi hangulata és pompája még most, sokszori átalakítás után is megmaradt; ritkán lehet ma már ilyen helyekre eljutni (a ház történetéről itt olvashatsz).

 


Ez a terem adott helyet a Hoppart új bemutatójának, és már belépve az ajtón érezni lehetett egyfajta sajátos hangulatot, ami végig belengte az estét. Az előadásra a terem nagy részében egy húszas (?) évekbeli bárt rendeztek be a díszletesek, mi pedig ezt ültük körbe. Halk fények, swing a háttérben, jó felütés. Ebben az enteriőrben és hangulatban játszódik az előadás, amiben elegáns férfiak és titokzatos nők osztják meg történeteiket párkapcsolataikról, szerelmeikről, egyes szám első személyben mesélve. A sztorikat a rendező Pelsőczy Réka gyűjtötte be, s akad köztük hétköznapibb és meghökkentőbb, évtizedeken átívelő is, a megvalósítás pedig könnyed, látványos és legtöbbször vicces. A zenei és táncos betétek közül van pár kifejezetten ötletes, mindenképpen kiemelkedik a neurotikus nőt szuperül alakító Szabó Márta és a kigyúrt gengszter Király Béla jelenete, valamint Herczeg Tamás basszgitáros száma.

Összességében szórakoztató és  - valamiért (és nem csak a címet miatt...) már közben ez a szó ugrott be - szerethető produkcióról van szó, nagyon jó helyszínválasztással. Ha pedig nem éled át például a Szamosi Zsófi (aki furcsa és számomra megfoghatatlan módon valahogy itt is „pintéresen” játszott) által előadott nem túl derűs történetet, kultúrával dúsított első randira is adekvát programról van szó.

Egyébként pedig érdekes követni a Hoppart pályájának alakulását: a flexibilis formációból az eredeti tizenegynéhány fős felállásból ebben az előadásban például már csak három színészt láthattunk.

(a társulat hangulatfotója, a Facebookon
a többi, itt pedig egy videó a próbákról)

(a Hoppart és a Manna produkciója)

süti beállítások módosítása