Alföldi Róbert: „Mindenki csak a Facebookon bátor”

A színész-rendező legújabb rendezése, A félelem megeszi a lelket kapcsán beszélt az Azonnali.hu-nak a hazai közéletről és ennek várható következményeiről.

Október 14-én mutatja be a Kultúrbrigád az Átriumban Rainer Werner Fassbinder A félelem megeszi a lelket című művét. A darab egy idősödő takarítónő és egy bevándorló szerelmén keresztül az emberi kiszolgáltatottság történetét meséli el. Az 1974-es német film színpadi adaptációjának ez lesz a magyarországi ősbemutatója.

alfoldi_meszaros_1.jpg                          Alföldi Róbert (fotó: Mészáros Csaba)

Alföldi Róbert úgy véli, hogy nem ad különösebb aktualitást a történetnek, hogy éppen egy migránsozós-sorosozós kormánykampány kellős közepén vagyunk. „Bármikor lehetne bemutató már. Mindig lenne valamiért pikantériája az egyenes beszédnek. Rendes fasisztoid irányba mennek a dolgok az országban” – fogalmaz az interjúban. Véleménye szerint a kormány az antiszemitizmusra és az idegengyűlöletre játszik rá, ami „ebben az országban mindig kifizetődő”.

Az előadás azt vizsgálja, hogy „egy olyan hangulatból, mint ami most nálunk is van, hogyan lehet, hogy Németországban nem a még durvább, még agresszívebb, még elutasítóbb irányba mentek az emberek, hanem épp a másik irányba indultak el” – mondja, hozzátéve – „azon múlik minden, hogy mindenki a pici mikroközegében merre lép”.

Az utóbbi pár darab, mint ahogy eddig is minden darab, amit színpadra állítottam, arról beszélt, amiben élünk, ami engem, mint állampolgárt foglalkoztat. Bárcsak úgy lenne, hogy ne lehessen azt érezni, mintha ez egy összefűzött lánc lenne. Iszonyatosan dühít és borzalmasnak tartom, ami most van” – mondja.

afelelem_olvaso_08_fotomeszaroscsaba.jpgAlföldi Róbert A félelem megeszi a lelket olvasópróbáján (fotó: Mészáros Csaba)

Alföldi Róbert úgy gondolja, hogy egy hazug béke jellemzi a színházat csakúgy, mint a médiát. „Tehát mi történik a médiában? Ugyanaz, mint a színházi szakmában: elfogadod vagy nem fogadod el a helyzetet? És ha nem fogadod el, akkor kirúgunk vagy elmész magadtól. Nem történik semmi, mert mindenki utólag bátor, Facebookon bátor”.

Ami pedig az ellenzék kontra Fidesz helyzetet illeti, „Azt gondolom, hogy kétharmaddal fog nyerni a Fidesz, ha nem négyötöddel” – vallja.

Az interjúból kiderül, hogy miért választotta Fassbinder művét, nem megy a Hír TV-be, és mi következik Alföldi Róbert véleménye szerint ebből a felheccelt közéletből.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Alföldi Róbert Fassbinder klasszikusát állítja színpadra az Átriumban
A nap fotója – Alföldi Róbert a játékostól a pengeszájig
Alföldi Róbert: „Rühellem, hogy tudok gyűlölni”
Alföldi Róbert: „Ez a mi szakmánk mocska volt, nem pedig nagypolitika”
A fene akar szabadságharcos lenni – Interjú Alföldi Róberttel

süti beállítások módosítása