Alföldi Róbert: „Most nem kínoztuk egymást Básti Julival”

A színész-rendező a Kísértetek Centrál színházi bemutatója kapcsán mesélt az előadás aktualitásáról és a Básti Julival való munkáról a 24-hu-nak.

Ibsen drámájának 1881-es bemutatóját példátlan botrányok sorozata kísérte. Mivel Ibsen előszeretettel mutatta meg műveiben az öntudatos és magát erkölcsileg gáncstalannak megélő polgárság hátoldalát, a viharos fogadtatás önmagában nem volt meglepő. Azonban a Kísértetekben ennek a polgárságnak alapvetéseként mutatta fel a szerző az élethazugságokat, ráadásul a benne szereplő anya végül minden anyai szeretete ellenére, sőt éppen amiatt végül megöli felnőtt gyermekét.

alfoldi_meszaros_1.jpg                         Alföldi Róbert (fotó: Mészáros Csaba)

A Centrál Színház január 5-én mutatta be a darabot Alföldi Róbert rendezésében és Básti Julival az anya szerepében.

Egy anya húsz éve dolgozik azon, hogy a gyereke boldog legyen, és egy csomó hazugság árán megvédje mindenkitől. És az a vége, hogy meghal a fia, méghozzá úgy, hogy neki kell megölnie. Megrohasztja az a hazug közeg, amelyben az egész család létezik” – fogalmaz az interjúban  Alföldi Róbert a darab cselekményéről.

Úgy véli, a darab „talán arról szól, amiben élünk. Olyan közegben létezünk, amiben az abszurditásig fokozódott a valóság elhazudása, és a közhangulat nem arra kényszerít, hogy szembenézzünk azzal, akik, amik vagyunk, hanem arra, hogy megfeleljünk az álságos képnek”.

Önmagunk, a konfliktusok fölvállalása iszonyúan nehéz, de megúszhatatlan. Amíg ezt nem tesszük meg, addig abban a rohasztó posványban tocsogunk, amiben tocsogunk” – fűzi hozzá az előadás tanulságaként.

kisertetek_021.jpgÁgoston Katalin, Básti Juli és Ódor Kristóf a Kísértetek előadásában (fotó: Mészáros Csaba)

Korábban mind Alföldinek, mind Básti Julinak voltak rossz tapasztalatai a közös munkájukkal kapcsolatban. Básti Juli még a próbafolyamat közben azt nyilatkozta, hogy most viszont „jó hangulatban telnek a próbák, Alföldi nem gyilkolja és nem kínozza a színészeket”. „Most ő sem kínzott engem” – fűzte ehhez a rendező, hozzátéve – „Nem mondom, hogy korábban nem volt viharos a kapcsolatunk, de ez éppen azt mutatta, mennyire fontos nekem, mennyire fölkavar engem. Évek óta nem volt közös munkánk, talán hiányunk volt egymásból, talán elgondolkodtunk azon, hogy hogyan is „kínozta” korábban egyikünk a másikunkat. Megtanultuk egymást”.

Az L. Horváth Katalin által készített interjúból az is kiderül, ki választotta ezt a darabot és miért, illetve mit gondol a rendező az előadás szokatlan díszletéről.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Alföldi Róbert Ibsent rendez a Centrálban
A nap fotója – Kísértetek
Alföldi Róbert 50
Alföldi Róbert: „Mindenki csak a Facebookon bátor”
A nap fotója – Alföldi Róbert a játékostól a pengeszájig
Alföldi Róbert: „Rühellem, hogy tudok gyűlölni”
Alföldi Róbert: „Ez a mi szakmánk mocska volt, nem pedig nagypolitika”
A fene akar szabadságharcos lenni – Interjú Alföldi Róberttel
Alföldi Róbert: „Cyberlétben élünk”
Az nem szeretet, amelyik megpróbál megváltoztatni – Interjú Alföldi Róberttel

 

 

süti beállítások módosítása