Alföldi Róbert: „Egyszerűen gyávák vagyunk”

A színész-rendező a III. Richárd kapcsán beszélt a szerep miatti szorongásáról, a hatalom természetéről és a hétköznapi emberek felelősségéről is a Prae.hu-n.

A Radnóti Színházban bemutatott III. Richárd ötlete Alföldi Róberttől származik: ő mondta ötvenedik születésnapján, hogy legszívesebben ezt a szerepet játszaná el, mégpedig Andrei Șerban rendezésében. A román származású rendező korábban is dolgozott már Alföldivel a Nemzeti Színházban. A Radnóti Színház előadása bekerült az idei POSZT versenyprogramjába

alfoldi_meszaros_1.jpg                         Alföldi Róbert (fotó: Mészáros Csaba)

Alföldi Róbert azért akart Șerban rendezésében játszani, mert tapasztalata szerint Serban olyan dolgokat tud kihozni belőle színészként, amit mások nem. „Az elmúlt években az volt a tapasztalatom, hogy mindig sikerült túllépnem saját magamon, amikor vele dolgoztam. Ez persze nem biztos, hogy így van, mert az ember nem látja elég jól magát kívülről, de Andrei mindig olyat kér, ami máshonnan közelít hozzám, mint amit megszoktam” – mondja Alföldi az interjúban.

A színész-rendező arról is beszélt, hogy szorongással kezdett bele ebbe a munkába, de ez véleménye szerint természetes. „Szerintem minden színész minden szerephez szorongással áll hozzá. Nem tudni róla semmit. Nem tudom, hogy mit fog kérni a rendező, nem tudom, hogy megértem-e, és nem tudom, hogy egyáltalán tudok-e még játszani. Rendezőként azért más a helyzet, mert nagyon erősen fel kell készülni, és bár ott is szorong az ember valamilyen módon, de színészként teljesen ismeretlen és félelmetes helyzetben vagyunk” – fogalmaz a kétféle szorongás közötti különbségről.

A színész a III. Richárdban azt tartja érdekesnek, „hogy miként működik egy olyan világ, amiben egy ilyen nyilvánvalóan ördögi, ám nagyon okos figura, mindennek a tetejébe tud kerülni. Mert ez nemcsak belőle fakad, a környezet az, ami eltűri és megengedi ezt, miközben Richárd azért nem árul sok zsákbamacskát. És mégis megveszik, mert ha az érdek úgy kívánja, akkor az emberek bármit képesek bevenni”. 

_tgp0181.jpgSodró Eliza és Alföldi Róbert a III. Richárd előadásában (fotó: Toldy Gábor)

Véleménye szerint a darabnak nem a politikai olvasata az elsődleges, alapvető emberi dinamikákat mutat meg. „A hatalom kérdése nem csak politikai kérdés. Egy családban, egy munkahelyen is van hatalom. A hatalom alapügy, nincs értelme Richárdot konkrét politikusra behelyettesíteni, mert a történet nem erről szól, ahogyan az előadás sem” – vallja.

Az pedig a mi felelősségünk, hogy a III. Richárd típusú embereket saját érdekeink miatt hagyjuk működni. „Kihasználjuk a helyzetet, miközben abszolút lenézzük őket, mert magunkat magasabb rendűnek gondoljuk náluk. Közben pedig beleesünk a hálójukba, mert csak azt látjuk, hogy az adott pillanatban az érdekeink végett őket kell előretolni, attól függetlenül, hogy meg van róluk a véleményünk” – mondja.

A hatalom véleménye szerint nem jó vagy rossz. „Nem negatív fogalom, a hatalom lehetőség. De az, hogy egy ember vagy egy hatalmi szerv mire használja a befolyását, az teljes egészében tőle függ, és túlműködés esetén nem tud megálljt parancsolni magának. De az biztos, hogy a hatalom lehetőség a jóra is. Nem csak a rosszra” – vallja. 

iiirichard20_venerorsolya.jpgAlföldi Róbert a III. Richárdban (fotó: Véner Orsolya)

A hatalom bármennyire is lehetőség, és nem negatívum, Alföldi Róbert szerint azok, akik hatalomra kerülnek, a legritkább esetben használják a hatalmukat jóra. „Nagy trógerek után jönnek a kisebb trógerek. Aztán megint jönnek a nagy trógerek. Gandhiból és Ferenc pápából nagyon kevés van. És az se biztos, hogy észrevesszük őket időben, vagy egyáltalán lehetőségünk lesz észrevenni” – mondja.

Alföldi Róbert szerint a színháznak van feladata és lehetősége is hatni egy ilyen világban, feltéve, ha nem gyáva. Azt a színházat nevezi nem gyávának, „amelyiknek a világról van mondandója, és azt gondolja, hogy bele tud szólni ennek a világnak a működésébe, ezért mer kockáztatni”. Az ilyen fajta bátorságnak nem igazán kedvez sem a támogatási rendszer, sem egyéb körülmények. „Pont ugyanolyan furcsa a színházi rendszer, mint minden más ebben az országban. Tökéletesen leképezi az állapotokat. Vagy beállsz a sorba, fújod, amit kell, összehúzod magad és azon tépelődsz, hogy mi az, amiből nem lehet probléma, vagy elkezdesz szabadon gondolkodni” – fogalmaz ezzel kapcsolatban a színész-rendező.  

Véleménye szerint a mostani, a III. Richárd történetéhez hasonló társadalmi folyamatokat csak úgy lehetne visszafordítani, ha szembe mernénk nézni önmagunkkal. „Mi egyszerűen nem vállaljuk magunkat, tehát gyávák vagyunk. Azt lehet olvasni mindenfelől, hogy bántanak minket. Nem. Mi vagyunk a legrosszabb véleménnyel saját magunkról. Mert hazudunk, és nem tudjuk sem felvállalni, sem szeretni azt, amilyenek vagyunk” – vallja. 

iiirichard37_venerorsolya.jpgAlföldi Róbert és Kováts Adél a III. Richárdban (fotó: Véner Orsolya)

Az eredeti interjúból, amelyet Dézsi Fruzsina készített, az is megtudható, Alföldi Róbert milyen előképpel érkezett a szerepéről a III. Richárd első próbanapjára, mennyi szabadságot és milyen kötöttségeket ad a játszók számára Șerban rendezése, és véleménye szerint Magyarországon hogyan tudunk kilábalni a magunk politikai hatalmi farkasvakságából.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

„Megvolt köztünk a kémia Alföldi Róberttel” (Andrei Serban)
A nap fotója – Alföldi Róbert mint III. Richárd
Játék a hatalommal – Kritikák a Radnóti Színház III. Richárdjáról
Ezek az előadások kerültek be az idei POSZT versenyprogramjába
Alföldi Róbert mégis fellép Zalában
Alföldi Róbert talkshowját lemondták
Alföldi Róbert előtt teljesen bezárult Zalaegerszeg
Alföldi Róbert: „Most nem kínoztuk egymást Básti Julival”
Alföldi Róbert 50
Alföldi Róbert: „Mindenki csak a Facebookon bátor”
A nap fotója – Alföldi Róbert a játékostól a pengeszájig
Alföldi Róbert: „Rühellem, hogy tudok gyűlölni”
Alföldi Róbert: „Ez a mi szakmánk mocska volt, nem pedig nagypolitika”
A fene akar szabadságharcos lenni – Interjú Alföldi Róberttel
Alföldi Róbert: „Cyberlétben élünk”
Az nem szeretet, amelyik megpróbál megváltoztatni – Interjú Alföldi Róberttel

süti beállítások módosítása