„Színészként hálás szerep politikust játszani”

Bánki Gergely szerint a színházban nem lehet eléggé abszurd dolgot kitalálni, főleg egy politikusokról szóló előadásban, mert a valóság mindent felülír.

A politikusok lelki világa - Miközben rajtuk röhögünk, ők rajtunk röhögnek és a Királyhegyi Pál életét bemutató Első kétszáz évem című előadások színész-rendezője osztotta meg a gondolatait a két előadás kapcsán. 

politikusoklelkivilaga35_venerorsolya.jpgEgger Géza és Bánki Gergely A politikusok lelki világa előadásában (fotó: Véner Orsolya)

Honnan jött egy politikusokról szóló előadás ötlete?

Nem tudom, engem csak felkértek. De rögtön igent mondtam. Rendezőként azért akartam részt venni a produkcióban, mert mindig is érdekelt a közélet, igyekszem minél inkább képben lenni az eseményekkel; színészként pedig azt érzem, hogy hálás szerep politikust játszani.

Milyen nehézségekkel szembesültetek a próbafolyamat alatt?

Eleve szkeccskabarét írni nem könnyű dolog, bár elsőre talán annak tűnhet. Az a lényeg, hogy a jeleneteknek gyorsan és könnyen értelmezhető helyzeteket kell felmutatniuk, amire aztán sorjáznak a poénok. Ez így elmondva nagyon egyszerűen hangzik, de jól megvalósítani komoly feladat. Márpedig nem árt, ha úgy húsz-harminc másodpercenként van nevetés a nézőtéren.

A mi előadásunk esetében nagyon nehéz elkerülni a sztereotip megközelítéseket, mert olyan tolakodóan jelen van a mindennapjainkban a politika, ráadásul borzasztóan leegyszerűsíti önmagát. Egy ideje annyira jól megragadható a visszássága és az aljassága ennek a rendszernek, ami nálunk működik, hogy nehéz olyat csinálni, ami nem erről az egyszerűségről szól. A próbafolyamat alatt azt vettük észre, hogy minden jelenet arról szól, hogy a politikusok érzéketlenek, lopnak, hazudnak. A legtöbb jelenet ezt ábrázolta különböző módokon. Ebből a leegyszerűsítésből volt nehéz kikeveredni. 

banki-kep.jpgBánki Gergely (Forrás: Jurányi)

Mennyire sikerült elválasztani, hogy egyszerre színésze és rendezője is vagy a darabnak?

Izgalmas kirándulás a rendezés. Az 1 link volt az első rendezésem, ami nagyon tanulságos volt. Sok mindent tudtam hasznosítani A politikusok lelki világa próbáin abból, amit ott rendezőként megtanultam.

Úgy alakult, hogy az előadásban viszonylag kevés jelenetben játszom. Én alapvetően színész vagyok, szóval, ha színpadra lépek, akkor a külső szem megszűnik, és arra koncentrálok, amit csinálok. Persze azt is meg lehet tanulni, hogy hiába vagy benne a szituációban, kívülről is ráláss.

Hogyan értékeled a bemutatót?

Annak ellenére, hogy az írott anyag nehezen állt össze, a három színész (Hay Anna, Egger Géza, Szabó Zoltán) és a fény- és hangtechnikusok elképesztő koncentráltan és fegyelmezetten csinálták végig a bemutatót. Az út, amire ráléptünk, jó irány, és ha feldúsul az előadás, cizelláltabbá válik, akkor egy tartalmas szórakoztatást nyújthat.

Én olyan színházban szocializálódtam, ahol az előadások folyamatosan változnak, fejleszthetőek. Bennünk is élnek: ha egy éve játszottunk utoljára egy előadást, akkor már csak gondolatban is máshol tartunk, és azt bele lehet fogalmazni a darabba, újra lehet fogalmazni az egészet. Nem úgy fogom fel a színházat, hogy a produkciónak a bemutatóra csillogni-villogni kell, és aztán szép lassan erodálódhat. 

200evem.jpgSzabó Zoltán az Első kétszáz évem előadásában (forrás: jurányi)

A legújabb rendezésed, az Első kétszáz évem, ami egy monodráma, Királyhegyi Pál humorista életével foglalkozik. Miért lehet érdekes az ő története?

Mert egy józanésznek fityiszt mutató emberke bolyongása, sodródása, kalandozása földrészeken, házasságokon, szegénységen, gazdagságon keresztül eleve érdekes. Mert a huszadik századi történelem őrületének találkozása ennek az embernek az ösztönös szabadságával és szellemességével még érdekesebb. Mert mélyen átélhetők benne az emberi élet alapvető dilemmái: hogyan kell élni, hogyan lehet élni, hogyan érdemes élni. Mert iróniájával és meglepő humorával minden kategóriát, normát és ideológiát megbolygat, miközben életszeretetével és élni akarásával minden helyzetet átvészel.

Az interjút Bordás Katinka készítette a Jurányi Latte interjúsorozatban.

A politikusok lelki világa április 22-én és május 11-én látható a Jurányiban. Az Első kétszáz évem előadása pedig május 4-én kerül fel a Jurányi műsorára.

(Forrás: jurányi Ház)

Kapcsolódó cikkek

Bánki Gergely: „Nem fogjuk kímélni a politikusokat!”
A nap fotója – A politikusok lelki világáról
„Küzdöttem a saját önképemmel” – Bánki Gergőt kérdezték
Bánki Gergely: „Nagyon sokáig nem tudtam azt mondani, hogy színész vagyok”
„Hamarosan repültem hazafelé, nehogy lekéssem az auschwitzi gyorsot” (Első kétszáz évem)

süti beállítások módosítása