„Minőség a sokszínűségben” – 195. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

Szeptemberben és októberben már hat új bemutatóval várják a nézőket, az évad repertoárjában pedig tizenhat új produkció szerepel.

A megszokott műfaji sokszínűség idén is jellemző az évadra: opera, balett, musical, operett, mesejáték, klasszikus és kortárs színdarabok egyaránt megtalálhatóak az előadások között.

20180821_mnsz_evadnyito_15_resize.JPGA Miskolci Nemzeti Színház évadnyitója (fotók: Gálos Mihály Samu)

Béres Attila igazgató az elmúlt évadra és a nyárra visszatekintve elmondta, számos olyan eredményt ért el a társulat, amelyek a színház és egyben Miskolc város hírnevét öregbítették. – A Kivilágos kivirradtig lett 2017-ben az évad legjobb előadása a színikritikusok szerint, a 2018-as jelölések között pedig két kategóriában is esélyes a miskolci teátrum. A tavalyi évadban tizennégy fesztiválmeghívásnak tett eleget a színház, ezeken tíz szakmai díjat nyert el, és öt állami vagy városi kitüntetést kaptak a művészek – sorolta a sikereket az igazgató.

A számokat tekintve az elmúlt évadban több mint 139 ezer nézője – kétezerrel több, mint az azt megelőző évadban – volt a színháznak, amivel Miskolc első a vidéki intézmények között. A tavalyi évadban 470 előadást játszottak. – Ha egy mondattal kellene jellemeznem a tavalyi évadunkat, azt mondanám: minőség a sokszínűségben – mondta Béres Attila.

A Miskolci Nemzeti Színház társulata a 2018-2019-es évadban egy színművésszel (Litauszky Lilla), három balett-művésszel (Harangozó Lili, Filippo Nestola, Guido di Vona) és két énekkari taggal bővül. A Miskolci Balett pedig új balettmesterrel, Solti Csabával dolgozik tovább. Továbbra is elmondható, hogy a Miskolci Nemzeti Színház társulatában van a legtöbb fiatal diplomás művész. Október közepéig már hat új bemutatóval jelentkezik a színház, és több fesztiválmeghívásnak is eleget tesz. Augusztus végén Nyíregyházán, a Vidor Fesztiválon, a Játék a kastélyban című előadás szerepel, szeptember elején a Vidéki színházak Fesztiválján láthatja a közönség az „Ahogytetszik”-et, szeptember közepén a Casablanca utazik Pécsre, október elején pedig A mi osztályunk című előadás kapott meghívást a Szatmárnémeti Tranzit Feszt nemzetközi színházi fesztiválra.

20180821_mnsz_evadnyito_7_resize.JPGBéres Attila, Kriza Ákos polgármester, Szabó Máté, Keszég László és Szőcs Artur az évadnyitón

A hagyományokhoz híven szeptember első vasárnapján szabadtéri rendezvénnyel hirdeti meg a főutcán az új évad kezdetét a színház, ahol délelőtt családi- és gyermekprogramokkal, este pedig egy különleges meglepetésprogrammal várnak minden érdeklődőt.

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

Kapcsolódó cikkek

A cirkusz jegyében hirdettek évadot Miskolcon
Ők a kritikusok díjának idei várományosai!

süti beállítások módosítása