Bezerédi Zoltán Tótékat rendez Szegeden

Örkény István tragikomédiájával kezdi meg jubileumi évadát a 135 éves Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza szeptember 28-án.

A rendező az olvasópróbán felhívta a figyelmet arra, hogy a mű már ötvenegy éves, mégsem veszített a jelentőségéből, örökérvényű társadalomkritika. Fél évszázad azonban a színjátszásban hosszú idő: bizonyos, a korabeli színházi ízléshez alkalmazkodó jeleneteket Bíró Bence dramaturggal kihúztak a produkcióból, ezeket ugyanis a mai trendeknek megfelelően már nem szükséges elmondani.

_65b9654.jpgBezerédi Zoltán az olvasópróbán (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

A történet Tóth Lajos mátraszentannai tűzoltóparancsnokot és családját nagy megtiszteltetés éri: fia azt üzeni a frontról, hogy szeretett parancsnoka náluk óhajt regenerálódni, miután az állandó partizánveszély teljesen felőrölte az idegrendszerét. Az őrnagynak se igényei, se extra kívánságai nincsenek, csak nem bírja a lármát, a tétlenséget, álmatlanságban szenved, és roppant érzékeny bizonyos szagokra. Tóték fáradságot nem kímélve vetik alá magukat az őrnagy szeszélyeinek, aki még azt is elvárja tőlük, hogy mindezt örömmel tegyék.

Az alapmű eredetileg filmforgatókönyvnek készült, de az akkori politikai környezetben nem engedélyezte a hatalom, Örkény ezért kidolgozta és megírta regényként a történetet. A rendező és a dramaturg a regényhez írták vissza a darabot, de ez nem azt jelenti, hogy beleírtak a műbe, végig megtartották Örkény István szövegét.

A főbb szerepekben három karakter vívódását láthatjuk arról, mit gondolnak, hogyan kell élniük annak érdekében, hogy megfeleljenek a hatalomnak. Bezerédi Zoltán szavaival élve a színdarab ördögi haláltánc, hiszen minden, amit a szülők tesznek fiuk érdekében, felesleges: szeretett gyermekük már halott.

A Tótékat Szegeden utoljára az 1999/2000-es évadban, Funtek Frigyes rendezésében láthatta a közönség. Pedagógusok kérték, hogy állítsa ismét színpadra a teátrum, mivel a mű gimnáziumi kötelező olvasmány. Az új évadban a diákok a Deák Ferenc bérletben a Szentivánéji álom és a Valahol Európában című produkcióval együtt tekinthetik meg.

(Forrás Szegedi Nemzeti Színház)

Kapcsolódó cikkek

Meghirdette első évadát a Szegedi Nemzeti Színház új vezetése
A szegedi színházi élet legjobbjait díjazták
Barnák László: „Az izgalom és óvatosság elegye jellemzi a legtöbb vidéki teátrum műsorát”
Gyüdi Sándor: „Nem a visszalépésem döntötte el a pályázatok sorsát”
Keszég László: „Ez egy cserbenhagyásos gázolás volt”
„A megfelelő kommunikáció az alap a jövőben”
Olasz Renátó úgy érzi, valami bűzlik a szegedi színházban
Gyüdi Sándor visszavonta igazgatói pályázatát Szegeden
Kérdés már nincs Szegeden, társulaton belüli megosztottság annál inkább

süti beállítások módosítása