Máté Gábor: „A tao megszüntetése a Kamra bezárását is jelentheti”

A budapesti Katona igazgatója a bulvárról, a metoo-botrányról, valamint a sajtó felelősségéről is beszélt a hazai közélet kapcsán a 24.hu-nak.

Esetemben az az érdekes, hogy a feleségeim révén kerültem bele egy olyan spirálba, amitől bulvárosodott az életem, de őszintén szólva én hányok ettől, nem is érdekel. Leginkább ezt akartam elkerülni az egész színészetből” – mondja a színész-rendező most megjelenő  Színházi naplók című kötete és a magánélet kiteregetése kapcsán.

mg1.jpgMáté Gábor (fotók: Martinek Ádám)

A jobboldali kultúrkampf is szóba kerül a beszélgetésben, mondván, a baloldal elleni harc eddig elkerülte a budapesti Katonát. „Szerintem a mi színházunk független, ehhez ragaszkodom. A jelenlegi kormánynak nagyon nagy szüksége van arra, hogy kijelölje az ellenfeleket, itthon és nemzetközileg is. Ilyen értelemben szükség van arra, hogy minket a tömegek ne függetlennek, hanem balliberálisnak gondoljanak, noha ennek a szónak értelme sincsen. Pontosabban: értelmét vesztette” – vallja Máté Gábor.

A bajnok bemutatását követően, amelynek története hajaz egy kormánypárti politikus magánéletére, többen is úgy vélték, erősen csökkentek Máté Gábor esélyei arra, hogy a következő igazgatói periódusban ő vezesse tovább a Katona József Színházat. Máté Gábor jelenleg bizakodó a főváros kulturális vezetése kapcsán: „Főleg az tölt el várakozással, hogy egyáltalán élek-e még akkor. Persze szeretném ezt a színházat biztonságban tudni, és ebből következően, szeretném is tovább csinálni, és az is tény, hogy az alpolgármester asszony, Szalay-Bobrovniczky Alexandra kiválóan végzi a dolgát. Rendszeres látogatója a színházaknak, és sokat tesz azért, hogy jól is működjenek. A rendszerváltozás óta eltelt időben ő az, aki a legkarakteresebben állást foglal a színházak ügyében”.

Hozzáteszi, hogy ő nem úgy fogalmazna, hogy „szeretné, ha a jelenlegi garnitúra folytatná főváros vezetését”, hanem azt állítja, hogy Szalay-Bobrovnicky Alexandra „jelenléte a színházak számára minőségi garanciát jelent. Ez akkor is így van, ha sok mindent kritikával szemlélek”.

mg2.jpg

Az Index információi szerint megszűnhet az előadóművészetek tao-támogatása, noha olyan elképzelés is van, amely szerint ezekről a pénzekről majd nem a színházak, hanem egy, a minisztérium által kinevezett bizottság fog dönteni. „Változtatásra mindenképp szükség van, hiszen a tao-támogatás jelentős hányadát csalásokkal szerezte meg egy igen szűk kör. Sokkal szerencsésebb lenne a csalásokat kiszűrni, a csalókat kizárni a taóra jogosultak köréből. A teljes tao-támogatás kisebb része került azokhoz a kőszínházakhoz, magánszínházakhoz, függetlenekhez, amelyek a nézők számára is látható, valódi művészi tevékenységet folytatnak. Ugyanakkor a mostani struktúrában megszüntetni épp miattuk, miattunk felelőtlenség lenne” – mondja ezzel kapcsolatban Máté Gábor.

A Katona esetében ez olyan nagyságrendű kiesés, amely, ha a fenntartó más forrásból nem pótolja, akár a Kamra bezárását is jelentheti” – fűzi hozzá.

A színész-rendező szerint a metoo-botránynak mindössze annyi következménye volt Magyarországon, hogy „két embert (Marton Lászlót és Kerényi Miklós Gábort – a szerk.) meghurcoltak”. „Szerintem ebből az lenne fontos, hogy a mindennapi életbe ténylegesen beszivárogjon a kérdés, hogy miként bánunk egymással. Ne verjék a családtagjaikat az emberek, ne kényszerítsenek nőket vagy férfiakat nem kívánt szexuális kapcsolatba, egyáltalán ne zsarnokoskodjon senki senkin. Mindenki minket, színházi embereket kérdez, mintha mi lennénk a fertő, miközben itt szerintem semmi nem is történik. A színház ráadásul teljesen más hely, mint amilyenhez az életben szokva vagyunk” – teszi hozzá.

mg8.jpg

Máté Gábor a sajtóval kapcsolatban is éles kritikát fogalmaz meg: „a magyar sajtó nagyon sokat tett azért, hogy a hazai közélet idáig jusson. Az úgynevezett két részre szakadt ország garantáltan így maradjon. Közben meg baloldali sajtó már nincs is. (…) A kormánysajtó minden kritika nélkül ír, amit nem értek meg, de ilyet már láttam. Nem tudom elfogadni, hogy miért kell a saját tábort tovább hergelni egy már-már nem is létező ellenség ellen. Szóval szerintem a magyar sajtó hibás, és az elmúlt évek levét isszuk most”.

A teljes interjú, amelyet László Pál készített, itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

Máté Gábor: „A Katonának nem célja a politikai bátorság”
Máté Gábor: “A közpénzt arra kell felhasználni, ami a közt érinti” (7óra7)

Máté Gábor: „Csak a minőségre kell figyelni”
„Mindent a szőnyeg alá söpörtünk” - Máté Gábor a Bihariról
Máté Gábor: „Tudomásul kell venni a kihívásokat”

süti beállítások módosítása