Szalai Kriszta lett az egyik legbátrabb nő 2018-ban

A színésznő a hajléktalanok segítése és az irántuk való társadalmi érzékenyítés miatt érdemelte ki a SzuperWMN-díjat.

Szalai Kriszta színművész és Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága vezetője vehette át a díjat idén a Művészetek Palotájában megrendezett gálaesten. Az elismerést a „Szót emelni ott, ahol a nőktől csöndet várnak” szlogen jegyében harmadik éve ítélik oda civil és közéleti kategóriában a WMN.hu online magazin olvasói és alkotói olyan bátor, példamutató nőknek, akik kiállnak fontos társadalmi ügyek és embertársaik mellett.

szalai_2-horz.jpg                              Szalai Kriszta civilben és a Maradjunk annyiban előadásában

A közéleti SzuperWMN-díjat a közönségszavazatok alapján idén Szalai Kriszta nyerte. A színművész több mint egy évtizede segíti aktívan a hajlék nélkül élőket. Színdarabot írt, rendezett és játszik róluk, lakhatásuk, munkavállalásuk és egészségügyi ellátásuk szervezésében is segít nekik. Azt vallja, a problémát a többségi társadalom és az érintettek csak közösen tudják megoldani. Számára az ügy melletti elköteleződés nem politikafüggő, hanem emberség kérdése.

„Azt hiszem, hogy a segítségnyújtás iránti vágyat én inkább magammal hoztam, mint tanultam: gyerekkoromban egyébként hősi halottnak készültem. Régen minden segítségnyújtásomba bele akartam halni, ma azért már máshogy van: leginkább hittel és szeretettel viszem a dolgokat, mert csinálni kell, menni kell tovább” – mondta a színésznő.

Himmer Éva, a civil SzuperWMN-díj győztese az ünnepségen elmondta: az Alzheimer-kórral, demenciával járó betegségek ma Magyarországon 250 ezer embert érintenek közvetlenül, 750 ezret pedig családtagként. A hozzátartozók segítsége azonban nem megoldott, ezek az emberek gyakran teljesen egyedül, magukra hagyva ápolják szeretteiket 10–15 éven át.

szuperwmn_04.JPGHimmer Éva, D. Tóth Kriszta, a WMN.hu alapító-főszerkesztője és Szalai Kriszta a díjátadó gálán (fotó: Csiszér Goti / WMN)

„Az Alzheimer-kór az emberi test egyik legelszomorítóbb betegsége: amikor valaki, akit szeretünk és tisztelünk leépül, és elveszti emberi méltóságát, nagyon embert próbáló feladat, de azt gondolom, hogy ezt nagyon tisztességesen végig lehet- és végig is kell csinálni. Boldog vagyok, hogy az én ügyemet – és ezzel együtt közel egymillió érintett ügyét –  ennyire fontosnak találták az olvasók és a WMN munkatársai, így talán nagyobb körben ismertté válik ez a sokakat érintő probléma” – mondta az aktivista.

A SzuperWMN-díjátadó közönsége a díjazottak mellett megismerkedhetett az elismerés többi jelöltjével is – a civil jelöltek között volt még Renner Erika, a lúgos támadás áldozataként megismert, igazáért öt éven át harcoló nő, valamint Proszonyák Ida, a kaposvári Krízisambulancia vezetője, a közéleti jelöltek között pedig Székely Kriszta színházrendező és Ürge-Vorsatz Diána klímakutató-fizikus.

A legbátrabb magyar nőket a magazin alkotói és közönsége olyan hírességekkel ünnepelték együtt, mint Nagy Ervin és Borbély Alexandra színművészek, Tóth Vera énekes, Czutor Zoltán dalszerző-zenész, vagy éppen a 2017-es SzuperWMN-győztes Al Ghaoui Hesna riporter-műsorvezető.

(Forrás: WMN Magazin)

Kapcsolódó cikkek

Szalai Kriszta: „Hiszek a színház gyógyító erejében”
Szalai Kriszta öt napot hajléktalanként töltött az utcán egy előadásért
Érezzétek jól magatokat! - A Valóság Show (a 7óra7 kritikája)
Székely Kriszta: „A coming outommal indult el az életem”

süti beállítások módosítása