Mindenki nyugodjon meg! Meglesz a kieső TAO bevétel

Legalábbis a függetleneken és a magánszínházakon kívül mindenkinek, akiről a kormány és/vagy Budapest úgy gondolja, hogy megérdemli.

A Magyar Közlönyben ugyanis megjelent, hogy a kormány a TAO helyett a költségvetésből nyújt jövőre 37,4 milliárd forint többlettámogatást az előadóművészeti szervezeteknek.

Tarlós István főpolgármester szerint várhatóan a fővároshoz kerülhet a budapesti színházaknak juttatható TAO-támogatások szétosztása, ez azonban csak a fővárosi fenntartású intézményekre vonatkozik, a független társulatokra és a magánszínházakra nem.

undok_2.JPGFotó: Mészáros Csaba

A kormány októberben jelentette be, megszűnik jelen formájában az előadó-művészeti szervezetek tao-támogatása, november 13-án pedig el is fogadták az erről szóló törvénymódosítást. Az előadóművészeti TAO megszüntetésének okaként a vele való visszaéléseket nevezték meg, miközben ugyanezt sem a filmes, sem a sport jellegű támogatások esetén nem lépték meg, noha az utóbbi esetén nagyságrendekkel nagyobb pénzekről (és vélhetően visszaélésekről) beszélhetünk.

A bejelentést követően magánszínházak és független társulatok sorra jelezték, hogy a 2019. január 1-től megszűnő, vagyis az évadban még tervezett TAO bevételek hirtelen kiesése lehetetlen vagy szinte lehetetlen helyzetbe hozza őket. Jegyáraik emelésével, munkabérek csökkentésével, bemutatók elmaradásával és nézői támogatások kérésével igyekeznek felszínen maradni az átmeneti időszakra, ami számukra ezzel a határozattal semmivel sem lett rövidebb. Olyan színházak és társulatok is voltak, akik részben (Menház Színház) vagy egészben (Coincidance Táncszínház) emiatt voltak kénytelenek megszűnni.

A kőszínházak fellélegezhetnek, noha még nem lehet tudni, kik és milyen kritériumok alapján fognak dönteni arról, ki  mennyi pénzt kap ebből a keretből.

(Forrás: 168 Óra, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

A TAO megszüntetése padlóra küldte a Coincidance Táncszínházat
A Szkéné is kénytelen lépni a tao megszüntetése miatt
A tao megszüntetése Gáti Oszkár színházát is elkaszálta
A tao megszüntetése miatt az Átrium is lépni kényszerül
A Veres 1 Színház is megkongatta a vészharangot a tao megszűnése miatt
Tao nélkül nem megy
A Rózsavölgyi Szalon kénytelen volt lemondani tervezett bemutatóját
Máté Gábor: „A tao megszüntetése a Kamra bezárását is jelentheti”

süti beállítások módosítása