Az öngyilkos

Másolták csapatostul az öngyilkos-mintát írta Majakovszkij, amikor en vérével írt búcsúlevelet hátrahagyva felakasztotta magát Szergej Jeszenyin költõ 1925. december 28-án a leningrádi Angleterre szállodai szobájában.

Az öngyilkos Tovább

Kezünk fénye

A TÁP Varieté, Performance és Színház Hétfõn a Süss Fel Napban bemutatja Juhász András performance-át "kezünk fénye, avagy az ember túl közelrõl" címmel.

Kezünk fénye Tovább

Kilincs

Nem kizárólag irodalmi folyóirattal ismerkedhet meg, ha ellátogat a Tranzit Café-ba január harmincegyedikén. Az induló újság elsõ számában többek között Erdély Miklós, Terebess Gábor és Nick Cave írásaival futnhatnak össze az érdeklõdõk. 

Kilincs Tovább

Mozart "Isten kegyeltje." 250 éve...

Mozart-tól hangos a világ születésének 250. évfordulója alkalmából világszerte ünneplik "isten kegyeltjét." Leginkább Európán belül, fõleg Salzburg, Bécs és Berlin, fordított különösen nagy odafigyelést eme jeles eseményre. Szerencsére Budapest is bõvelkedik a legkülönfélébb programokban.

Mozart "Isten kegyeltje." 250 éve... Tovább

Eltávozott Belitska-Scholtz Hedvig

Fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, anya, nagymama, rokon, barát és munkatárs: Belitska-Scholtz Hedvig mûvészettörténész, színháztörténész,  az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának vezetõje tevékeny életének hatvankettedik, boldog házasságának harminchetedik évében…

Eltávozott Belitska-Scholtz Hedvig Tovább

Thomas - Bèdier - Illés - Németh Ákos: Trisztán és Izolda

A Trisztán és Izolda nagyon mai mû: képzeljünk el egy alaphelyzetet: yuppie-k vetélkednek a hatalomért egy még regnáló, ám a hatalomba belefásult király (elnök-vezérigazgató, cégvezetõ,...) mellett, ám az erõviszonyok oly kiegyenlítettek, hogy jelenleg patthelyzet alakult ki.

Thomas - Bèdier - Illés - Németh Ákos: Trisztán és Izolda Tovább

Chris Haring: Fremdkörper

Chris Haring Bécsben élõ szabadúszó táncos, koreográfus, aki dolgozott már a közelmúltban nálunk járt DV8 Physical Theatre-rel és Nigel Charnock-kal is; és akinek D.A.V.E. címû darabját 2003 januárjában láthatta elõször a Trafó közönsége.

Chris Haring: Fremdkörper Tovább

Karnyújtásnyira a művészettől, művészektől

A kulturális élet pezsgõ központjai eddig jobbára a színházak és a hangversenytermek voltak. Mára azonban bõvült a választék, vagyis a látogatható helyek száma. Márciusban megnyitotta kapuit a Nyugati téren az Alexandra Könyvesház, a legfelsõ szintjén a Pódiummal, a galérián pedig a Kávézóval.

Karnyújtásnyira a művészettől, művészektől Tovább

Új tagot választanak a Nemzet Színészei

Agárdy Gábor halála után újra választani kényszerülnek a Nemzet Színészei: a cím birtokosa olyan színmûvész lehet, aki szerepeiben maradandót alkotott és negyven évet töltött színpadon, vagy legalább húsz évig a Nemzeti Színház tagja volt. A szokásjog szerint idõsebb férfiszínészt választanak majd,…

Új tagot választanak a Nemzet Színészei Tovább

Műsorváltozás az Örkény Színházban

2006. január 25-én az Odüsszeusz Tours címû elõadás betegség miatt elmarad. A jegyek a helyszínen 2006. január 31-ig visszaválthatók. Aznap este Shakespeare: A hárpia megzabolázása avagy A makrancos hölgy címû darab kerül színre.

Műsorváltozás az Örkény Színházban Tovább

A kék madár

Korra, nemre, felekezetre tekintet nélkül megindította a Zsótér Sándor rendezte, 98 esztendõs szimbolista tündérjáték a vígszínházi bemutató nézõit. Már a szünetben megindultak hazafelé. Hiábavaló ízlésrõl vitatkozni. Aki nem fogad el egy elõadást, vagy berzenkedik tõle: leghelyesebben, ha otthagyja…

A kék madár Tovább

Új táncok, 5

A Budapest Tánciskola Új Táncok sorozatának idei estjén Molnár Csaba, Gál Eszter és Horváth Csaba koreográfiáit, valamint Sebek Judit és Kálmán Károly filmjét láthatjuk. A táncosok Molnár Csaba, Réti Anna, valamint az iskola diákjai.

Új táncok, 5 Tovább

Másik Médeia

Talán a januári premier-dömpingben nem tûnik föl, hogy a Budapest Kamara Shure Stúdiójában, az Esztergomi Várszínházzal koprodukcióban, magyarországi bemutató készülõdött. A neves román rendezõ, Victor Ioan Frunzã állította színre Jean Anouilh Médeiáját, melyet 2006. január 22-én mutattak be.

Másik Médeia Tovább
süti beállítások módosítása