Ezeket a bemutatókat ajánljuk a héten

Élők és holtak egyaránt szerepelnek eheti ajánlatunkban.

szinhaz_fuggony2.jpg
Az üstökös
/ Baltazár Színház / r: Kováts Kriszta / december 12. 19 óra, Baltazár Ház, Budapest

Az értelmi sérült színészekből álló társulatot működtető Baltazár Színház Alapítvány azt a látásmódot vallja magáénak, amely a „fogyatékosságot háttérbe szorítva a művészi sorsot helyezi előtérbe, és megteremti a lehetőséget, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg”. Működésük alapja, hogy „az előadásokat ne „ahhoz képest” ítéljék meg, hanem önmagukért”. Kováts Kriszta már évek óta dolgozik együtt a társulattal. Legutóbb rendezőként Örkény egyperceseit állította színpadra   Nézzünk bizakodva a jövőbe! címmel. Most Kovács Panka főszereplésével Vörös István szövegét hozza játékhelyzetbe.

baltazar_1.jpg

A „zenés önvizsgálat” középpontban egy 16 éves kamaszlány áll, akit az osztálytársai kiközösítenek.  Csak azért, mert a világot a maga teljességében látja, és ezt ki is fejezi nyers őszinteséggel, ami meghökkenti a környezetét. Kilóg a közösségből és ezért bántják.

Amazonok – három év múlva / Rózsavölgyi Szalon, Budapest / r: Szarka János / december 13. 19:30

A Rózsavölgyi Szalonban 2015 decembere óta játsszák Jean-Marie Chevret Amazonok című darabját. A Franciaországban és a világ sok országában is nagy sikert aratott darabnak megszületett a folytatása is, amely három évvel előre repíti a nézőt az időben.

Az Amazonok három női főszereplője: Martine-, a negyven körüli háziasszony, akit a férje nemrég hagyott el egy huszonéves szőkeségért, Micky, a könyörtelen üzletasszony, akinek sok kapcsolata van, de keménységével elriasztja magától a férfiakat, és a bolondos Annie, aki nemrég veszítette el az állását, és reménytelenül próbál legalább egy férfit találni, aki önmagáért szereti őt, Ez volt három éve.

cover_amazonok3_feliratnelkul2100x1400.jpgAuksz Éva, Náray Erika és Györgyi Anna az előadás imázsképén (fotó: Gordon Eszter)

Három évvel később kedvezőbb szelek járnak: Martine boldogan él argentin szerelmével, Pablóval, aki három évvel korábban toppant az életébe: ahogy Loïc mondja: „visszatalált a gyökereihez”, főz, mos, vasal, és boldogan engedi át magát Pablo dédelgetéseinek. Annie időközben férjhez ment egy idős milliomoshoz, aki tényleg önmagáért szerette őt, de sajnos hamar meghalt, rengeteg pénzt hagyva Annie-ra, aki bolondosabb (de tisztánlátóbb), mint valaha, és az egyik furcsa holmit vásárolja a másik után. Guillaume és Loïc a felső szinten turbékolnak, az álomlakásukat építgetik, tökéletes boldogságukat nem zavarja meg semmi. De hol van Micky? Miért nem érik el soha? Miért kerüli őket?

A Rózsavölgyi Szalon előadásának főbb szerepeit Náray Erika, Györgyi Anna, Auksz Éva, Ozsgyáni Mihály és Sztarenki Pál játssza.

Zárt tárgyalás / Gózon Gyula Kamaraszínház, Budapest / r: Csiszár Imre / december 14. 19 óra

Jean-Paul Sartre drámájában három ember, három halott keresi élete értelmét, halála okát, vallja meg bűneit és néz szembe a rá váró szakadatlan bűnhődéssel. A pokolba zárva keresik életük értelmét, tárják fel bűneiket és ébrednek rá arra, hogy egy időtlen körforgásban ők maguk egymás büntetései.

Az előadás szereplői: Nagyváradi Erzsébet, Csomor Csilla, Karalyos Gábor és Dóczy Péter alakítja.

Liliom / Vígszínház / r: ifj. Vidnyánszky Attila / december 15. 19 óra

A Vígszínházban annak idején Csortos Gyula és Varsányi Irén vitték sikerre Molnár Ferenc életművének egyik legkülönlegesebb alkotását. Legutóbb feledhetetlen Liliom volt Kaszás Attila és Julikája, Eszenyi Enikő. A szívszorító történet két főszereplője most Hajduk Károly és Szilágyi Csenge. Ficsurt Orosz Ákos, Marikát Waskovics Andrea, Hugót Zoltán Áron játssza.

dsc_8236.jpgHajduk Károly, Szilágyi Csenge, Waskovics Andrea és Gyöngyösi Zoltán az olvasópróbán (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Patika / Örkény István Színház, Budapest / r: Mohácsi János / december 15. 19 óra

Egy újabb „támadás” a Mohácsi testvérektől a klasszikus szerzők könnyedebb darabjai, ezúttal Szép Ernő darabja „ellen” – pontosabban mellé. Aki már látott hasonló, zenével „megbolondított” mohácsis előadást, pontosan tudja, miről beszélünk.

A bölcsek azt állítják, hogy az élet célja az, hogy boldogok legyünk. De mi jelenti a boldogságot? Az apró dolgok? Megtalálni a kávé és a tej tökéletes egyensúlyát? Pénzt találni egy rég nem hordott nadrágban? Levenni a melltartót a nap végén? És mi van azzal, akit nem tesznek boldoggá az apró dolgok, és szerető feleség ölelésére, gyermekkacajra, otthonra vágyik? Kezében a boldogság receptje – de vajon létezik-e az a patika, ahol mindez kiváltható?” – áll az előadás felvezetőjében. A főbb szerepekben Novkov Máté, Tenki Réka, Znamenák István, Kerekes Éva és Mertz Tibor látható.

Díszelőadás / Titkos Társulat, Trafó / r: Kárpáti Péter / december 16. 20 óra, Trafó, Budapest

Kárpáti Péter darabjai és rendezései (hát még, amikor mindkettő egybeesik, mint ebben az esetben is) megindítóan emberiek, egyszerre kritikusak és elfogadóak. Vélhetően ez most sem lesz másként, noha ember legyen a talpán, aki a felvezető szövegből konkrétumokat tud kiolvasni. Mi minden esetre nem tudtunk, de annyi bizonyosnak tűnik, hogy ismét egy elgondolkodtató ecce homót kapunk.

Kárpáti Péter húsz évvel ezelőtt írta a szöveget, mely szinte egyöntetűen elismerő fogadtatásra talált, elsősorban az irodalomkritikusok körében. Az előadás mégse szószínház. A társulatnak a próbafolyamat során Alida Bevk, szlovén színésznő tartott workshopot, aki a Fitzmaurice Voicework módszeren keresztül egy olyan világba vezette be őket, ahol az autonóm idegrendszer bekapcsolásával az automatikus, akaraton túli mozgások veszik át a test fölött a hatalmat. Az író-rendező ezúttal előadóként is részt vesz az előadásban. Főbb játszótársai: Téri Gáspár, Julia Jakubowska mozdulatművészek és Hevesi László színész.

Kapcsolódó cikkek

A Baltazár Színház Örkény egyperceseit viszi színpadra
Modern nők a kapcsolatok hálójában - Interjú Náray Erikával az Amazonokról 
„Elgondolkodtat, miközben nem terrorizálja az elmét” (Amazonok)
A Liliom egyszerűen gyönyörű! – interjú Waskovics Andreával
Orosz Ákos: „Ez a darab abszolút magában hordja a katarzis lehetőségét” (Liliom)
„Egy külső-belső utat járunk be együtt” – interjú Zoltán Áronnal (Liliom)
Beteg gyerekek támogathatók a Vígszínház Liliom-előadásával

süti beállítások módosítása