Magyar musical Bulgáriában

2007. október 28-án mutatja be a Várnai Operaház a Kölyök címû musicalt, amelynek zenéjét Nagy Tibor, szövegét Pozsgai Zsolt írta. A musical Chaplin A Kölyök címû filmje alapján készült, több budapesti és vidéki színház mûsorán szerepelt. Most bolgár fordításban a várnai operaházban kerül színre…

Magyar musical Bulgáriában Tovább

Fotel pro és kontra

Valami elkezdõdött a színházak körül. Egyre gyakrabban váltanak ki szenvedélyes vitát színházi elõadások: feljelentik a rendezõt, a színház fenntartójánál panaszolják be a szerzõt. Nagy mûvek sajátja, hogy a forradalom elõszelét hozzák és betiltják õket. Nyíregyházán még egy hónapja sincs, hogy…

Fotel pro és kontra Tovább

Futottak még

Van-e esélye egy vidéki elõadásnak, hogy megkapja a Színikritikusok Díját? Vagy egy vidéki színésznek, rendezõnek, tervezõnek? Manapság egy kritikus egyáltalán nem, vagy nem nagyon jár(hat) vidékre elõadást nézni, mert nem fizeti (nem tudja fizetni) a lap, ahova dolgozik.

Futottak még Tovább

Ibsen: Vadkacsa

A Békés Megyei Jókai Színház október 5-én, pénteken este 7 órakor bemutatja Henrik Ibsen: A vadkacsa címû színmûvét a norvég Anne Helgensen rendezésében. A bemutatót megtiszteli jelenlétével Bente Angell-Hansen asszony, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete.

Ibsen: Vadkacsa Tovább

Retrospektív rögvalóság

Bizonyos Réthei Prikkel Marián hattételes, tizenkilencedik századi opusként emlékezik a körmagyarra. Bizonyos Kornis Mihály tíztételes, huszadik századi (nagy magyar rendszerváltó) színdarabbá dolgozta. Volt neki elõzménye is (már Kornis mûvének), bizonyos Arthur Schnitzler szerzette 1896-ban vagy…

Retrospektív rögvalóság Tovább

Kálmán Imre emlékére

Félidejénél tart a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre karmesterversenye, melyet a teátrum a komponista születésének 125. évfordulójára hirdetett meg.

Kálmán Imre emlékére Tovább

Ami belefér

A TÁP Varieté és Performance Színház bemutatja: "AMI BELEFÉR!" a TÁP Színház vendége a Tünet Együttes West Balkán, 2007. október 8., 22:00.

Ami belefér Tovább

Operaverseny és Fesztivál

Az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Pannon Filharmonikusok - együttmûködve Európa legrangosabb komolyzenei és opera-csatornájával, a Mezzo Televízióval - új operaversenyt és fesztivált alapítanak Szegeden.

Operaverseny és Fesztivál Tovább

Színikritikus különdíj

2007. október 2-án az Örkény Színházban adták át a Színházi Kritikusok Céhének díjait. A kritikusok szavazatai alapján a 2006-2007 évad megosztott különdíját a Finito címû elõadás zenéjéért Horváth Károly kapta. Erre az alkalomra készített interjút Boskovics Szandra.

Színikritikus különdíj Tovább

Tasnádi István: Finito

2007. október 2-án az Örkény Színházban adták át a Színházi Kritikusok Céhének díjait. A kritikusok szavazatai alapján a 2006-2007 évad legjobb új magyar drámája a Finito, Tasnádi István verses komédiája. Erre az alkalomra készített interjút Boskovics Szandra.

Tasnádi István: Finito Tovább

Körmagyar

Hegedûs D. Géza rendezésénél nyitott színpad fogad a Pestiben. A Körmagyar kezdetén színre jön a mûszak átrendezni a színpadot. Megtehetett volna hatkor is. Megérzékitik a színházi múlt idõt a díszletraktárból elõhozott emelvények és versetzek. Viszontagságos sorsú színdarab. A nagykanizsai orvos…

Körmagyar Tovább

A Macskák szerdája

A debreceni Csokonai Színház Szabó Magda kilencvenedik születésnapját az írónõ Csokonairól írott darabjával ünnepelte. "A macskák szerdája" címû darab premier elõtti zártkörû elõadásával tisztelegtek az írónõ elõtt október 3-án, szerdán. Nyilvános bemutató október 5-én, pénteken volt. A bemutató…

A Macskák szerdája Tovább

Az Ivanov Dublinban

A tavalyi emlékezetes bemutatkozás után (Ledarálnakeltûntem), idén is remekelt a Katona társulata Dublinban, az október 14-ig tartó nemzetközi színházi fesztiválon (www.dublintheatrefestival.com). Az Ivanov mind a négy elõadása hatalmas sikert aratott a szakma és a közönség körében egyaránt.

Az Ivanov Dublinban Tovább

A pegazus halála

A Grimm testvérek (és a nép ajkának) mesés horrorjából készített kettõs táncszínházi elõadást Goda Gábor: a Piroska és a farkasok címzettjei a gyermekek, a Farkasok társasága a felnõttekhez szól. Virtuóz játékosság és színek szivárványsokaságú palettája jellemzi mindkét alkotást: elõbbi pimaszul…

A pegazus halála Tovább

Interjú Zsoldos Dáviddal

Nyár elején jelentették be, hogy megszûnik a Súgó és a Fidelio, s örökükbe egy összkulturális programmagazin, a Fidelio Súgó lép. Az új lap az elmúlt hetekben jelent meg a lelõhelyeken. Ez alkalomból beszélgettünk a magazin fõszerkesztõjével, Zsoldos Dáviddal.

Interjú Zsoldos Dáviddal Tovább

A Tóték orosz nyelven

A budapesti közönség októberben két este, 3-án és 4-én a Merlinben láthatja orosz nyelven Örkény István Tóték címû darabját az 1935-ben létrehozott Moszkva-megyei Osztrovszkij Színház elõadásában.

A Tóték orosz nyelven Tovább
süti beállítások módosítása